fbpx

Chcesz przyswajać do 100% wartości odżywczych z orzechów? Koniecznie przeczytaj jak je przygotować. Dietetyka alfaEstetica.


Orzechy mają magnez, poprawiają wydolność, obniżają poziom złego cholesterolu i wzmacniają kości. Są dobre dla serca i biegowej formy, przeciwdziałają skurczom i szybkiemu wyczerpaniu.

Obecne w orzechach wielonienasycone kwasy tłuszczowe są ważnym składnikiem błon komórkowych. Są smaczne, zdrowe i stanowią szybką przekąskę.

Ale czy na pewno wiemy jak je prawidłowo spożywać, aby pozwolić na wchłonięcie większości substancji odżywczych w nich zawartych?


Orzechy mają w sobie inhibitory, czyli spowalniacze enzymów, które zabezpieczają je przed zbyt wczesnym kiełkowaniem, a tym samym blokują enzymy trawienne, co przekłada się na to, że wiele wartościowych substancji z orzechów wchłania się tylko w 40%. Dodatkowo inhibitory blokują też wchłanianie substancji odżywczych z pokarmów, które jemy razem z orzechami.


Aby zneutralizować inhibitory oraz pozbyć się kwasu fitynowego należy namaczać orzechy.
Dzięki temu nawet do 100% substancji odżywczych będzie wchłaniane! Namoczone orzechy są łatwiejsze do trawienia i nie obciążają trzustki. Moczenie orzechów oczyszcza je i sprawia, że są łatwiejsze do zblendowania.


CZAS NAMACZANIA POSZCZEGÓLNYCH ORZECHÓW


Orzeszki pinii, brazylijskie, makadamia – ok.1h orzechy nerkowca, pistacje – 2-4h, ziarna słonecznika, sezam – 4-6h, orzechy włoskie, migdały – min. 8h, orzechy laskowe, nasiona dyni – min. 10h


Dietetyka w alfaEstetica

Comments are closed.